Noutati achizitii publice – decembrie

În decembrie 2024, au fost anunțate mai multe noutăți importante în domeniul achizițiilor publice din România:

  1. Achizițiile publice verzi și sociale:
    • Se discută extinderea utilizării criteriilor ecologice în achizițiile publice. În prezent, acestea sunt obligatorii doar pentru șase categorii de produse și servicii, precum hârtia, mobilierul, vehiculele și echipamentele IT. Se subliniază necesitatea unor mecanisme mai eficiente de monitorizare și promovare a acestora.
    • Achizițiile sociale continuă să fie neglijate, fără un cadru legislativ clar. Se propune includerea criteriilor sociale pentru sprijinirea grupurilor vulnerabile prin măsuri active, cum ar fi formarea profesională și integrarea pe piața muncii. ​JurnalulAvocatNet.
  2. Reforma legislativă și strategia națională:
    • Strategia Națională pentru Achiziții Publice 2023-2027 urmărește creșterea transparenței și simplificarea legislației. Se implementează noi documentații standardizate și programe de formare pentru personalul din domeniu.
    • Introducerea formularelor electronice (eForms) în SEAP va facilita participarea IMM-urilor și va include date despre subcontractori și valoarea contractelor acestora​. AvocatNetArena Constructiilor.
  3. Obiective de digitalizare și profesionalizare:
    • Prin PNRR, sunt organizate cursuri de formare pentru funcționarii implicați în achiziții publice, având ca scop îmbunătățirea capacităților administrative ale autorităților contractante​. Arena Constructiilor.

Aceste schimbări sunt menite să îmbunătățească transparența, eficiența și sustenabilitatea proceselor de achiziții publice din România.

Noutati achizitii publice – noiembrie

În noiembrie 2024, domeniul achizițiilor publice din România a înregistrat mai multe modificări legislative și clarificări importante:

  1. Praguri valorice crescute: Pragurile exprimate în euro și lei pentru publicarea anunțurilor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) au fost majorate. De exemplu, pragul pentru contractele de lucrări a crescut de la 5.382.000 euro la 5.538.000 euro, iar pentru contractele de produse și servicii, de la 140.000 euro la 143.000 euro. ​AvocatNetBlog achizitii publice si PPP.
  2. Modificări procedurale:
    • Procedura de negociere fără publicare prealabilă nu mai poate fi aplicată în anumite cazuri de reziliere anticipată a contractelor pentru proiecte majore de infrastructură.​ Wolters Kluwer Solutions.
    • Autoritățile contractante trebuie să transmită tuturor participanților un exemplar al procesului-verbal de deschidere a ofertelor, indiferent de prezența acestora​. Wolters Kluwer Solutions.
  3. Sustenabilitate și criterii de evaluare: Introducerea unei anexe cu produse considerate cu impact asupra mediului (ex. alimente, hârtie, mobilier) și utilizarea criteriului „cel mai bun raport calitate-preț” cu o pondere maximă de 40% pentru preț​. Wolters Kluwer Solutions.
  4. Documente constatatoare și SEAP:
    • Publicarea obligatorie a documentelor constatatoare în SEAP într-un termen stabilit, iar cele cu efecte negative în termen de 60 de zile, exceptând cazurile suspendate prin instanță​. Wolters Kluwer Solutions.
  5. Alte modificări importante:
    • Termenele pentru clarificări în documentația de atribuire și obligația de a publica data finalizării contractelor în SEAP.​ Wolters Kluwer Solutions.