Achizițiile centralizate: ANAP prezintă modele de bune practici din UE

AEXA este Promotor în cadrul Proiectului Sprijin pentru ANAP pentru înființarea Unităților de Achiziții Publice Centralizate la nivel local. Acest proiect este implementat de ANAP cu sprijinul Băncii Europene de Investiții (BEI), fiind realizat prin intermediul Proiectului SIPOCA 625. Inițiativa are printre obiectivele sale specifice înființarea și operaționalizarea a 3 UCA la nivel local, respectiv realizarea foilor de parcurs pentru alte 8 UCA la nivel local, în scopul implementării ulterioare.

Organizația noastră vă va aduce în atenție în perioada următoare o serie de articole pe tema achizițiilor centralizate, cu scopul de a sprijini buna informare a tuturor entităților interesate de acest subiect.

Vă prezentăm de această dată modelul austriac – Agenția Federală de Achiziții Centralizate (BBG).

Până în 2001, achizițiile publice din Austria se făceau descentralizat, fiecare autoritate contractantă fiind implicată direct în procedurile de achiziție. Printr-o reformă administrativă cuprinzătoare în 2001, Guvernul Austriei a decis să îmbunătățească eficiența achizițiilor publice și să reducă cheltuielile publice. Reducerea costurilor administrative, optimizarea condițiilor de achiziție și cel mai bun raport calitate-preț au fost scopurile principale ale restructurării.

Detaliile modului de operare al BBG le puteți găsi în acest articol: http://anap.gov.ro/web/achizitiile-centralizate-anap-prezinta-modele-de-bune-practica-din-ue/.

Pentru mai multe informații privind inițiativa de înființare a UCA locale, nu ezitați să contacta AEXA la adresa office@aexa.eu sau echipa de implementare a Proiectului la adresa ucalocale@ro.ey.com.

Solicitare de interpretare a legislației europene privind achizițiile publice – Comisia Europeană

Asociația Experților în Achiziții – A.E.X.A., în calitate de Promotor de bune practici în achiziții publice, a formulat și a transmis către Comisia Europeană – Direcția Generală Piață Internă, Industrie, Antreprenoriat și Întreprinderi Mici și Mijlocii și Direcția Generală Politică Regională și Urbană – o solicitare cu privire la exprimarea unui punct de vedere vizavi de interpretarea legislației europene privind achizițiile publice, respectiv alegerea metodei de calculare a valorii estimate a unor achiziții de produse/servicii/lucrări, raportat la conceptul de „similaritate” promovat de Directiva 2014/24/UE.

În atenția celor interesați, regăsiți atașată prezentului comunicat solicitarea respectivă. Click aici (…)