Curs de achizitii publice – 10 septembrie/10 octombrie 2016

Asociația Experților în Achiziții – AEXA organizează:

Curs achiziții publice – noutăți legislative 2016

Perioada de derulare: 10 septembrie – 10 octombrie 2016.

Tematica generală:

–           Modificările aduse de noua legislație a achizițiilor publice/achizițiilor sectoriale/concesiunilor;

          Sistemul de remedii și căi de atac în achiziții publice.

Sesiunile de curs online vor fi structurate pe subiecte punctuale (Achiziția directă, Strategia de contractare, DUAE, funcționarea SEAP – noutăți și detalii tehnice) în funcție de interesul și solicitările participanților. 

Metodologie:

Cursul este susținut doar online. Participanții se înscriu în platforma de curs litc.eu.com:888 urmând a primi acces la temele cursului. Parcurgerea fiecărei teme este la latitudinea participantului, acesta având acces oricând la materialele de curs.

Pe durata cursului se asigură 8 ore/zi asistență tehnică pentru accesarea platformei și a materialelor de curs dar și 3 ore/zi asistență pedagogică reprezentând răspunsuri la întrebările ridicate de materialele prezentate sau detalierea ideilor și opiniilor exprimate de lectori.

Accesul la materialele bibliografice este asigurat pe toată perioada de derulare a cursului și pentru o perioadă de 3 luni după terminarea acestuia.

Participanții beneficiază de materiale în format .pdf (legislație, comentarii, articole), prezentări .ppt, prezentări și cursuri video (cursuri și seminarii online înregistrate cu lectorii AEXA).

Cursul se finalizează cu un examen de verificare a competențelor care este sub formă de grilă cu o singură variantă de răspuns și cu timp de examinare limitat la 3 ore.

Prețul cursului este de 600 lei. Pentru membrii AEXA cu drepturi depline prețul este de 400 lei. Membri simpli pot achita 500 lei și pot beneficia de reducerea de 200 de lei dacă achită cotizația de 100 lei/12 luni pentru a deveni membri cu drepturi depline.

Detalii suplimentare privind înregistrarea participanților, subiectele abordate, lectorii invitați, etc. vor fi publicate în timp util pe paginile de internet AEXA și ale partenerilor acesteia sau vor fi furnizate pe adresa office@aexa.eu.

Nota: Se eliberează certificat de asistență la curs doar celor care susțin examenul final, participanții care obțin peste 5 la acest examen vor obține diplomă din partea Asociației AEXA iar cei care vor obține peste nota 8 la examenul final vor primi scrisoare de recomandare din partea lectorilor AEXA.

  Inscrierile se fac pe pagina: http://www.avocat-achizitii.com/cursuri-pentru-practicieni-in-achizitii-publice/#!event/2016/9/10/curs-achizitii-publice-septembrie-octombrie-2016 ]]>

Noul proiect de ţară. Statul pregăteşte terenul pentru trecerea la achiziţii publice în sistem centralizat | Ziarul Financiar

Potrivit capitolului „Achiziţii publice” din proiectul „România competitivă: un proiect pentru o dezvoltare economică sustenabilă” pe care administraţia ar urma să-l propună ca nou proiect de ţară, într-un viitor neprecizat în document va fi creată o „unitate de achiziţii centralizată” care va face achiziţii pentru administraţia centrală. Decizia este justificată: măsura va avea impact economic deoarece se vor obţine preţuri mai mici având în vedere creşterea cantităţii de achiziţii la o singură licitaţie. Documentul citat nu calculează impactul economic, dar sugerează în ce ar putea consta el: economii de fonduri publice prin „economii de scară” ca rezultat al creşterii volumului comenzilor; reducerea costurilor tranzacţiei generate prin standardizarea achiziţiilor; posibilitatea implementării anticipate a ciclului complet de achiziţii derulat exclusiv electronic şi o alternativă profesionistă la lipsa de cunoştinţe de specialitate sau resurse neadecvate la nivelul autorităţilor contractante mici. Source: Noul proiect de ţară. Statul pregăteşte terenul pentru trecerea la achiziţii publice în sistem centralizat | Ziarul Financiar]]>

Atenţie, criteriul „preţului celui mai mic“ nu a dispărut din achiziţiile publice, ci doar a fost completat | Ziarul Financiar

Una din cele mai controversate condiţii din legislaţia veche a achiziţiilor publice, „preţul cel mai scăzut“, se regăseşte acum în noile acte normative într-o formă extinsă, sub forma mai multor principii menite să ne alinieze la normele europene din domeniu.Astfel, „preţul cel mai scăzut“ nu mai este criteriu unic în atribuirea contractelor cu bani publici, dar nu a dispărut, ba chiar a rămas primul principiu al procedurilor de achiziţie publică. Aceasta în condiţiile în care nu de puţine ori organele de cercetare penală au sesizat că banii publici au fost fraudaţi, după ce companiile abonate la licitaţiile cu statul s-au înţeles să lanseze oferte cu preţuri zdrobitor de mici pentru a-şi împărţi fondurile, contractele iniţiale fiind mai apoi completate cu acte adiţionale prin care se majora preţul. Astfel se poate explica şi faptul că în exerciţiul de finanţare 2007-2013, rata efectivă de absorbţie a fondurilor europene a României a fost de numai 68,47%, dintr-un total de 19 miliarde de euro. Source: Atenţie, criteriul „preţului celui mai mic“ nu a dispărut din achiziţiile publice, ci doar a fost completat | Ziarul Financiar]]>