Vocabularul expertului în achizitii publice. ,,Triunghiul de fier"

Consilier Juridic Daniel JURJ

Aşa cum se arată în manualul de achiziţii publice ,,Public Procurement Training for IPA Beneficiaries”[1] elaborat de SIGMA, specialiştii în achiziţii publice, experimentaţi în proiectele de lucrări, vorbesc despre un concept numit ,,triunghiul de fier”[2].

Triunghiul de fier a fost inventat de dr. Martin Barnes în 1969 pentru a demonstra legătura dintre timp, cost și rezultat (obiectivul corect la calitatea corectă), fiind prezentat în cursul său intitulat ,,Time and Money in Contract Control”.[3]

Triunghiul de fier este cunoscut de către toţi managerii de proiect, fiind considerat una din pietrele de temelie ale profesiei[4]. În esenţă el defineşte constrângerile majore de timp, cost şi obiectiv ale proiectului. Fiecare proiect întreține un echilibru în „triunghiul” format din timp, cost şi obiectiv, orice modificare a uneia din laturi afectând cel puţin una din celelalte două, sarcina managerului de proiect fiind să țină triunghiul la un loc.

Citeste tot articolul aici (….)


[2] Module C Preparation of procurement, Part 1 Procurement planning, Section 2 Narrative, pt. 2.9.3. The ,,Iron Triangle”
]]>

Forum legislativ

3 octombrie 2013 –  la Centrul de conferinţe, Hotel Athenee Palace Hilton din Bucureşti,

Vă invităm să participați la prezentarea celor mai importante noutăţi legislative în domeniul achiziţiilor publice, prin hotărârea de modificare a H.G nr. 925/2006, corelarea cu prevederile din OUG nr. 34/2006, precum şi modificări comparative între cele două hotărâri, clarificarea modalitaţilor de abordare a situaţiilor pentru care nu există reglementări explicite în OUG nr.34/2006 şi nu în ultimul rand, dezbaterea şi însuşirea propunerilor din partea participanţilor.

Pentru mai multe informații privind evenimentul, click aici …

]]>

Procedura de negociere

Expert achizitii pubice Gelu CAZAN

Negocierea reprezintă procedura de atribuire a unui contract de achiziţie publică prin care o autoritate contractantă negociează cu candidaţii preselectaţi clauzele contractuale, inclusiv preţul.

Caracteristica esenţială a acestei proceduri o constituie etapa de negociere propriu-zisă care se desfăşoară între reprezentanţii autorităţii contractante şi reprezentanţii fiecărui operator economic preselectat în acest scop. În cadrul acestei etape, autoritatea contractantă va urmări să obţină din partea operatorului economic/operatorilor economici o ofertă cât mai avantajoasă din punct de vedere al raportului preţ-calitate.

Citeste tot articolul, click aici …

]]>